1953-at írunk, amikor megalapították a Japán TEAC céget (Tokyo Television Acoustic Company). A vállalat a 70-es, 80-as években élte fénykorát, amikor is a szalagos és kazettás magnóival aratta legnagyobb piaci sikereit. Mikromechanikai és elektronikai szakértelmüket kamatoztatva a szalagos technológia letűnése után a VRDS CD futóművekkel alkották a legnagyobb sikereiket a 90-es években, majd a VRDS alapjain egy új cég kezdett napvilágot látni, melyet ma Esoteric-nek neveznek, és ami a TEAC High End berendezéseket gyártó egyik lába.

 

 

Jelenleg a termékválasztékban ugyan úgy megtalálható a VRDS CD futómű, mint a 90-es években, de ma már a NEO változatnál tartanak. Az építési filozófia azóta mit sem változott. Masszív, könnyűfém ötvény mechanika, ház és vázszerkezet, háromfázisú lemezforgató motorral és golyóscsapágyakkal párosítva, természetesen a mai digitális kor követelményeinek megfelelően precíziós óraáramkörrel kombinálva.

 

 

A Japánban tervezett és gyártott (kínai ehhez nem nyúlhat!) rangjuknak és minőségüknek megfelelően árazott termékek gerincét a digitális forráskészülékek (CD / SACD / DVD) és kiszolgáló egységeik (D/A) alkotják, de akár teljes láncot is összeállíthatunk Esoteric készülékekből; erősítők, kábelek és hangsugárzók is szerepelnek a kínálatban. A digitális források szinkronizálására, pedig külső referencia szintű órákat is kínálnak. A készülékek megépítettsége, kivitelezése minden várakozást felülmúl, és ugyanez elmondható a hangminőségről is. Azok számára lehet jó választás, akik időtálló, prémium készüléke(ke)t keresnek, és ezért hajlandóak reális árat fizetni. Csalódni nem fognak, az biztos. A név kötelez, na és a felirat a készülékdoboz hátulján: Made in Japan.

 

 

A készülékeik minőségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy lejátszóik az évek folyamán mindig is a nemzetközi audio szaklapok csúcsain trónoltak és számos szakírónak szolgáltak referenciául más gyártók készülékeinek megítélésekor.

 

 

EN