A Stax egy Japán, high end, elektrosztatikus fejhallgatók gyártására specializálódott cég.

 A Stax név sokak szerint ma már a minőségi fejhallgatók szinonimájával vált. Ha az jut eszünkbe, hogy csúcsminőségű fejhallgató, akkor szinte biztosan az első név ami felvetődik bennünk, az a Stax. Nem véletlenül. Ha valaki komolyan műveli ezt a módját a zenehallgatásnak, nem kerülheti meg ezt a gyártót, vagy ha mégis, sosem tudja megtudni, hogy mit veszített. Fejhallgatóik referenciának számítanak mindenütt a világon, úgy az audiophilek és a profi felhasználók világában is. Éppen ezért számos stúdió is, ahol a szükség van a hangok legprecízebb és legzeneibb visszaadására, ezeket a készülékeket használja referenciának a felvételek készítésekor.

 

 

A Stax Ltd. 1938-ban lett alapítva. 22 évvel később, 1960-ban kiadták az első fejhallgatójukat, a Stax SR-1-et, ami egyben a világ első elektrosztatikus fejhallgatója is volt. Az ezt követő években számos elismerést és nagy nemzetközi visszhangot kiváltó erősítőt, hangfalat, CD játszót, DAC-ot, hangkart és hangszedőt gyártottak a hi-fi rajongók nagy megelégedésére. 1995-ben, 55 évvel a megalakulásuk után a cég tönkrement, majd rá egy évvel újra megalakult és azóta is töretlenül fejlődik.

 

 

A Stax, a készülékeit nem konvencionálisan fejhallgatónak (headphones) nevezi, hanem „fülhangszórónak” (earspeakers). Ezt sem véletlenül, ugyanis szerintük „fülhangszóróikat” csakis a világ legjobb „cost-no-object” hangfalainak teljesítményével tudjuk összehasonlítani, egyben jelezvén azt is, hogy ezek a fejhallgatók tudják legjobban imitálni a hangfalak, illetve élő zene nyújtotta élményt, azaz hangnyomást.. Működési elvüket tekintve olyanok, mint egy mini elektrosztatikus hangfal.

 

 

Készülékek számára speciális erősítő elektronikák állnak a rendelkezésünkre, annak érdekében, hogy biztosítva legyen a lehető legjobb minőség. Még arra is lehetőség van, hogy tranzisztoros illetve csöves erősítők között válogassunk a meghajtás kiválasztásakor, mindkét tábor igényeit kielégítve. Minden egyes készülékük „Rolls Royce” színtű kényelmet és megépítettséget biztosít a használója számára.

 

 

EN